
تعداد نشریات | 21 |
تعداد شمارهها | 635 |
تعداد مقالات | 9,313 |
تعداد مشاهده مقاله | 67,881,124 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 17,077,903 |
تعیین ارزش غذایی بذرکینوا (Chenopodium quinoa) به روشهای آزمایشگاهی (آزمون تولید گاز و روش آزمایشگاهی تیلی و تری) و روش کیسههای نایلونی | ||
تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 13 خرداد 1404 اصل مقاله (723.53 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22075/jvlr.2025.37462.1163 | ||
نویسندگان | ||
علی مهدوی* 1؛ فاطمه ملک علائی1؛ عطا مهدوی2؛ بابک دارابی قانع3؛ سینا محبوب ربانی4 | ||
1گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران | ||
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
4گروه علوم دامی، دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران | ||
تاریخ دریافت: 31 فروردین 1404، تاریخ بازنگری: 12 خرداد 1404، تاریخ پذیرش: 13 خرداد 1404 | ||
چکیده | ||
گیاه کینوا به دلیل مقاومت به خشکی و شوری و دارا بودن ترکیبات مغذی و پروتئین با کیفیت بالا، بهعنوان گزینهای مناسب در تغذیه دام، بهویژه در مناطق خشک و نیمهخشک مطرح است. این پژوهش با هدف بررسی ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم و ارزش تغذیهای بذر کینوا انجام شد. نمونهبرداری از ۲۰ پایه گیاه از مرتع صورت گرفت و پس از شناسایی، آزمایشهای تجزیه تقریبی، اندازهگیری مواد معدنی، الیاف، آزمونهای هضم آزمایشگاهی (تیلی و تری، تولید گاز) و تجزیهپذیری با کیسههای نایلونی انجام شد. نتایج نشان داد که میزان ماده خشک 87/92، پروتئین خام 66/16، الیاف خام 2/4، چربی خام 9/4، الیاف نامحلول در شوینده خنثی 0/5، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی 2/1، خاکستر خام 6/4، کلسیم 2775/0، فسفر 025/0، منیزیم 149/0 و پتاسیم 1385/1 درصد در ماده خشک بودند. همچنین میزان انرژی خام 06/4419 کالری بر گرم گزارش شد. نتایج تجزیهپذیری ماده خشک بذر کینوا به ترتیب در زمان 24، 48، 72 و 96 ساعت به ترتیب 1/60، 5/65، 9/68 و 6/72 و تجزیه پذیری پروتئین خام در زمانهای بیان شده به ترتیب 5/45، 96/76، 3/91 و 73/93 بوده است. این نتایج نشان داد که بذر کینوا با دارا بودن مقادیر بالاتر پروتئین خام، الیاف، چربی، خاکستر و انرژی خام نسبت به گندم، پتانسیل مناسبی برای استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
کینوا؛ کیسههای نایلونی؛ گاز تست؛ تیلی و تری؛ تجزیه تقریبی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Determination of nutritive value of Quinoa Seed (Chenopodium quinoa) using in vitro (Gas production and Tilly & Terry techniques) and nylon bag methods | ||
نویسندگان [English] | ||
Ali Mahdavi1؛ Fatemeh Malekalaie1؛ Ata Mahdavi2؛ Babak Darabighane3؛ Sina Mahbubrabani4 | ||
1Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, University of Semnan, Semnan, Iran | ||
2Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Tehran University, Tehran, Iran | ||
3Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran | ||
4Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Engineering, Semnan University, Semnan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Due to its resistance to drought and salinity, as well as its high nutritional content and superior protein quality, quinoa (Chenopodium quinoa) is considered a suitable alternative feed resource for livestock, particularly in arid and semi-arid regions. This study was conducted to evaluate the chemical composition, digestibility, and nutritional value of quinoa seeds. Sampling was performed on 20 plant genotypes from a rangeland, and following identification, analyses including proximate composition, mineral content, fiber fractions, in vitro digestibility tests (Tilley and Terry, gas production), and degradability using nylon bag technique were carried out. The results indicated that the dry matter content was 92.87%, crude protein 16.66%, crude fiber 4.2%, ether extract 4.9%, neutral detergent fiber 5.0%, acid detergent fiber 1.2%, ash 4.6%, calcium 0.2775%, phosphorus 0.025%, magnesium 0.149%, and potassium 1.1385% in dry matter. The gross energy content was reported as 4419.06 kcal/kg. The in situ dry matter degradability of quinoa seed at 24, 48, 72, and 96 hours was 60.1%, 65.5%, 68.9%, and 72.6%, respectively, while crude protein degradability at the mentioned times was 45.5%, 76.96%, 91.3%, and 93.73%, respectively. These findings suggest that quinoa seeds, owing to their higher crude protein, fiber, fat, ash, and gross energy contents compared to wheat, possess considerable potential as a feed ingredient for ruminants. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Chenopodium quinoa, Nylon bags, Gas production, Tilly & Terry, Approximate analysis | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 17 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 15 |